20. maaliskuuta 2015

1/4 #miirulukee

kirjat

Vuodenvaihteessa haastoin itseni lukemaan vuoden 2015 aikana yhteensä kaksikymmentä (20) kirjaa. Tykkään lukea. Nuorempana harrastin sitä paljonkin, mutta koska aikuisuus on vaativaa, niin viime vuosina ei ole enää tullut niin paljon luettua. Tästä syystä siis haaste, että kirjoihin tulisi tartuttua hieman hanakammin. 

Sanoisin olevani lukijana melko monipuolinen, mutta aika nirso. Jätän todella helposti kirjan kesken ja oon aika tarkka kieliasusta. En tiedä mitään hienoja termejä, enkä osaa analysoida kirjoja jälkeenpäin kovinkaan syvällisesti. Eli luvassa ei ole mitään järisyttävää kritiikkiä ja analysointia, mutta jos nyt muutaman sanasen jokaiselle lukemalleni kirjalle soisin. 

Loin myös yksinkertaiset kolmen sydämen pisteytyksen. Koska omasta mielestäni huonot kirjat jätän poikkeuksetta kesken niin luulisin, että näillä pärjätään.

- hyvä
- tykkäsin hyvin paljon
- rakkautta rakkautta 


Olemisen sietämätön keveys - Milan Kundera

Olemisen sietämätön keveys oli kirja, johon törmäsin niin monessa paikassa, että viimein eräänä perjantaina sen ostin Pasilan aseman kirjakaupasta hetken huumassa. Sen lukemiseen meni yli kuukausi. Se ei oikeastaan temmannut mukaansa, vaikka olikin ajatuksia herättävä ja mielenkiintoinen.
Tarina sijoittuu Prahaan vuoteen 1968 Neuvostoliiton miehityksen aikoihin. Se kertoo naistenmies Tomášista ja hänen vaimostaan Terezasta. Muita hahmoja ovat Tomášin rakastajatar Sabina ja Sabinan rakastaja Franz (kuulostaapa sekavalta sopalta!). Hahmojen elämät kuitenkin sivuavat toisiaan ja jokainen miettii omaa olemistaan. Kirja on melkoisen filosofinen, mihin en henkisesti osannut oikein varautua. Luulen kuitenkin, että tämä on ehdottomasti sellainen kirja, joka vaatii tulla luetuksi uudelleen. Ehkä seuraavalla kerralla ymmärrän sitä vähän enemmän.


Yhtä matkaa - David Nicholls

David Nichollsilta on tullut luettua pari muuta kirjaa, joista tykkäsin enemmän ja vähemmän. Luokittelen Nichollsin kirjat kategoriaan hömppäkirjat, eli sellaista mukavaa, mutta ei niin vakavaa luettavaa. 
Kirjan alussa Connie, kertoo miehelleen Douglasille haluavansa erota parinkymmenen avioliittovuoden jälkeen. Perhe lähtee yhdessä kapinoivan teini-ikäisen poikansa kanssa kiertämään Eurooppaa, jossa Douglas suunnittelee voittavansa vaimonsa sydämen takaisin. Tarinaa värittää henkilöhahmojen erilaiset persoonallisuudet ja matkustelun aspekti. Ei mikään elämää suurempi opus, mutta taisi siinä hieman tulla hymyiltyä lukiessa. Sellainen kiva.


Jumalat juhlivat öisin - Donna Tartt

Henrin äitee antoi joskus sunnuntaivierailun yhteydessä kirjan kainaloon mukaan ja myönnettäköön, että viikossa se tuli heti ahmaistua! 
Kirja kertoo Richardista, joka pääsee mukaan viiden hengen kreikankielen ryhmään. Collegen ensimmäinen vuosi alkaa leppoisasti, uusia ystävyyssuhteita luoden ja kreikkaan syventyen. Talviloman jälkeen jokin kuitenkin muuttuu ja lopulta yksi ryhmän jäsenistä saa surmansa (paljastus tapahtuu jo kirjan alussa). Kirja herätti suurta halua alkaa opiskelemaan Kreikkaa, se oli mukaansa tempaava ja uskomattoman koukuttava. Parhautta oli, että se oli pitkä. Monta sataa sivua helposti soljuvaa tekstiä, jota haluaisi lukea vain lisää ja lisää.


Mytologia: muinaisen Kreikan jumalat, sankarit ja hirviöt - Egmont Kustannus Oy Ab

Hehe, aikaisempi kirja tosiaan herätti kiinnostusta Kreikan mytologiaa kohtaan. Kyseessä ei tosiaan ollut mikään romaani, vaan tämmöinen, höm, lapsille suunnattu kirja Kreikan jumalista, sankareista ja hirviöistä. Tekstiä ei ollut kovinkaan paljon, mutta sitäkin hienompia kuvia! 


Fight Club - Chuck Palahniuk

Elokuva tuli joskus Henrin kanssa katsottua ja tykkäsin siitä tosi paljon. Tuli sitten kirjastosta napattua kirja mukaan kun siihen sattumalta törmäsin.
Kirja kertoo unettomuudesta kärsivästä Jackistä, joka huomaa saavansa unta vain käytyään erilaisissa tukiryhmissä (mm. kivessyöpä). Jack tapaa kuitenkin Tylerin, jonka luokse hän muuttaa asuntonsa räjähtämisen jälkeen. Yhdessä Tylerin kanssa he perustavat "tappelujengin", joka leviää ympäri Yhdysvaltoja. Juoneen sekoittuu myös Marla, joka mutkistaa miesten välejä.
En oikeastaan vieläkään osaa päättää oliko kirja parempi kuin elokuva. Saattaisin ehkä kallistua elokuvan puolelle, vaikka kirjakin oli mitä mainioin. Kirjasta tuli vähän sellainen olo, että joku tökkisi aivoja. Silleen hyvällä tapaa. 


-Mira

(Alkuperäinen pisteytys oli suunniteltu toteutettavaksi sateenvarjoin. Harmikseni kuitenkin huomasin, että sateenvarjot eivät toimineet ainakaan omalla puhelimellani.. Nyyh.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti